Δραστηριότητες

Συμμετοχή Ομάδας INFOSTRAG στο Technology Helps Society Workshop

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015 στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων συνάντηση εργασίας με θέμα: Οι ανάγκες της κοινωνίας στην υπηρεσία της τεχνολογίας (Technology Helps Society).

Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε ο Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ), σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), με την υποστήριξη του INNOVATHENS, του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην υποβοήθηση της αξιοποίησης των “κινητών τεχνολογιών” από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στο  Workshop πραγματοποίησε ομιλία ο επικεφαλής της ομάδας INFOSTRAG του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου.

Δείτε το Πρόγραμμα της συνάντησης

Δείτε τις Παρουσιάσεις της συνάντησης

Το ξεκίνημα αυτής της συνάντησης ήταν πολύ θετικό, καθώς άνοιξε ένας διάλογος μεταξύ των στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εταιρειών του ΣΕΚΕΕ, που αναπτύσσουν καινοτόμες εφαρμογές για την διεθνή αγορά. Συζητήθηκε η αλλαγή της υπάρχουσας λογικής της κατά παραγγελία ανάπτυξης εφαρμογών ειδικού σκοπού, που είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική, με το μοντέλο χρήσης υφιστάμενου λογισμικού όπου οι δήμοι, μπορούν να χρησιμοποιούν εφαρμογές, να τις μοιράζονται, να τις αξιολογούν. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη για την προώθηση στην πράξη των ανοικτών δεδομένων για να μπορούν να επαναχρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που δημιουργούνται από τους φορείς και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο οι παρεχόμενες υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, παρουσιάστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές για συστήματα βελτιστοποίησης της διαχείρισης των υπηρεσιών των Δήμων, από τη συλλογή απορριμάτων, μέχρι τη διαχείριση των κοινωνικών παροχών (περιβάλλοντος, νεκροταφείων, κλπ). Επίσης, οι νέες υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών που επιτρέπουν στους πολίτες να εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους προς τους Δήμους αλλά ταυτόχρονα να παρέχεται στους Δήμους και η δυνατότητα να επιβραβεύουν τη συνέπεια των πολιτών.

Share this Post: