H διεπιστημονική ερευνητική ομάδα για την Τεχνολογική, Οικονομική και Στρατηγική Ανάλυση της Κοινωνίας της Πληροφορίας λειτουργεί στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ. Ιδρύθηκε το 2004 από τον Ομότιμο πλέον Καθηγητή Γιάννη Καλογήρου και τον Θεόδωρο Καρούνο με την αναδιάρθρωση της «Ερευνητικής Ομάδας Τηλεπικοινωνιακής Οικονομίας και Πολιτικής» του ΕΒΕΟ, που είχε ασχοληθεί στη δεκαετία του 1990 με ρυθμιστικά θέματα των τηλεπικοινωνιών, με μοντέλα ανάλυσης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου, με θέματα αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού του κλάδου των τηλεπικοινωνιών και τις σχετικές πολιτικές. Συνοπτικά η ομάδα έχει στόχο την επιστημονική διερεύνηση όψεων της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού και ευρύτερα της Κοινωνίας και της Οικονομίας της Γνώσης.
Σταδιακά την οργανωτική ομάδα πλαισίωσαν οι Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Άγγελος Τσακανίκας, Αιμιλία Πρωτόγερου, Βαγγέλης Σιώκας και Γεώργιος Σιώκας. Η ομάδα συγκεντρώνει πλέον μια ευρεία, διασχολική, διεπιστημονική κοινότητα ανθρώπων με πλήθος μελετητών, ερευνητών, στελεχών της δημόσια διοίκησης, στελεχών της αγοράς αλλά και ενεργούς πολίτες από διάφορα κοινωνικά και οικονομικά πεδία. Ενδιαφέρεται πρωτίστως για τη διερεύνηση και ανάλυση των προϋποθέσεων της λειτουργικής αξιοποίησης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, αλλά και του ρόλου των ΤΠΕ στην οικονομική μεγέθυνση και ανάπτυξη. Η ερευνητική ομάδα έχει ασχοληθεί με θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικού επιχειρείν, με τις στρατηγικές ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας αλλά και με τον σχεδιασμό και τη στρατηγική διοίκηση της υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων που συνδέονται με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο μιας στρατηγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάδειξη θεμάτων όπως η ευρυζωνική πρόσβαση, το ανοιχτό λογισμικό, η αρχιτεκτονική των συστημάτων, smart cities και ενεργειακή μετάβαση κ.ά.
Το πεδίο των θεμάτων προφανώς εξελίσσεται και η θεματική των σεμιναρίων που διοργανώνονται όλα τα χρόνια διαμορφώνεται μέσα από τις αναζητήσεις και την ερευνητική εργασία των μελών της, – παλιών και νεότερων μελών – , που επιλέγουν να συνομιλήσουν με όμορους, συναφείς, αλλά ενίοτε και πολύ διαφορετικούς χώρους.
Σημείο συνάντησης της ομάδας κάθε χρόνο ανελλιπώς είναι το διεθνές τετραήμερο σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας και την Οικονομία της Γνώσης στο πλαίσιο των ετήσιων επιστημονικών σεμιναρίων που διοργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στην Ερμούπολη της Σύρου.