Βασικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση των ερευνητικών δυνατοτήτων του ΕΜΠ στους τομείς της Συνθετικής Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας για την ανάδειξη του ερευνητικού προφίλ του ΕΜΠ. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μεταφορά ερευνητικών γνώσεων, αριστείας και βέλτιστων πρακτικών από τα τρία ερευνητικά ιδρύματα υψηλών επιδόσεων: Technological University of the Shannon: Midlands & Midwest (TUS) της Ιρλανδίας, το Institute of Molecular Genetics and Genetic Engineering (IMGGE), Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου (Σερβία) και Το Εργαστήριο Μικροβιακής Βιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιοεπιστημών, Βιοτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου του Μπάρι (Ιταλία). Πιο συγκεκριμένα το TwInn4MicroUp θα αναπτύξει 4 νέες καινοτομίες αιχμής στον τομέα της «καθαρής τεχνολογίας» (clean technologies) που μπορούν να οδηγήσουν σε βιώσιμες θέσεις εργασίας, αναπτύσσοντας βασικές δεξιότητες για τη μετάβαση προς ένα πιο πράσινο μέλλον. Η ανάδειξη προηγούμενων ερευνητικών επιτευγμάτων για την αξιοποίηση των υποπροϊόντων των πλαστικών αποβλήτων και η πιλοτική κλιμάκωση αυτών των διεργασιών στο πλαίσιο του έργου θα αναδείξει το αναξιοποίητο δυναμικό των παραπροϊόντων χαμηλής αξίας και θα υπογραμμίσει τη σημασία της σχετικής έρευνας. Το TwInn4MicroUp στοχεύει στην εκπαίδευση και κατάρτιση ερευνητών στη Συνθετική Μικροβιακή Βιοτεχνολογία, προωθώντας παράλληλα την καινοτομία μέσω του σχηματισμού ενός δικτύου εμπειρογνωμόνων, και της ενθάρρυνσης των σχετικών συζητήσεων πολιτικής. Στο έργο προβλέπεται η συνεργασία με εταιρείες του ευρύτερου οικοσυστήματος, τη διευκόλυνση των επενδύσεών τους για τη δημιουργία ενός οδικού χάρτη προς ένα πιο πράσινο, πιο καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον στον τομέα της συνθετικής βιοτεχνολογίας.
Το ΕΒΕΟ-ΕΜΠ θα υποστηρίξει τη δημιουργία ενός Hub στον τομέα της συνθετικής μικροβιακής βιοτεχνολογίας και θα υποστηρίξει τη διαδικασία δυνητικής αξιοποίησης στην αγορά ερευνητικών ιδεών και αποτελεσμάτων με σκοπό τη σύνδεση της πλούσιας παραγωγής καινοτόμων προϊόντων στο ΕΜΠ με υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις του τομέα.
Το έργο ΑΙ-THOS στοχεύει στη διευκόλυνση της συστηματικής και ευρείας εκπαίδευσης σε θέματα Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας (Ethics and Research Integrity) με ιδιαίτερη έμφαση στη χρήση των τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης, για να προωθήσει τις αρχές της Ηθικής και της Ακεραιότητας/Δεοντολογίας της Έρευνας, να εμπλέξει τους συμμετέχοντες και τα κοινωνικά τους δίκτυα σε διάλογο για τη σημασία των αρχών αυτών στις επιστημονικές πρακτικές, και τελικά να προωθήσει την καλλιέργεια μιας κουλτούρας Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας στην Ευρώπη που θα εξαλείψει τις ηθικές/δεοντολογικές επιπτώσεις και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην επιστήμη και την τεχνολογία.
Για να την επίτευξη του στόχου του αυτού, οι ειδικοί στόχοι του έργου είναι:
- Διερεύνηση επιτυχημένων εκπαιδευτικών πρακτικών και καινοτόμων τεχνικών διδασκαλίας με τη χαρτογράφηση των υφιστάμενων εκπαιδευτικών πρακτικών σε θέματα Ηθικής και Ακεραιότητας της Έρευνας.
- Ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ικανότητας των εκπαιδευτών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων να παρέχουν κατάρτιση στα θέματα αυτά.
- Υποστήριξη της ανάπτυξης σχετικών ικανοτήτων των φοιτητών με την εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος στα ΑΕΙ που συμμετέχουν στο έργο.
Το έργο στοχεύει στη βελτιστοποίηση της κατανάλωσης γλυκού νερού στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών, εισάγοντας τεχνολογίες παρακολούθησης και ελέγχου βασισμένες στην τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και τεχνολογίες ανάκτησης και επαναχρησιμοποίησης του νερού. Ταυτόχρονα, σκοπός του έργου είναι η επίτευξη της βιωσιμότητας, μέσω τεχνολογιών ανάκτησης ενέργειας και διαχείρισης αποβλήτων, αναπτύσσοντας προϊόντα προστιθέμενης αξίας. Στο πλαίσιο του έργου, το ΕΒΕΟ συνεισφέρει στη χάραξη της στρατηγικής εκμετάλλευσης και εμπορευματοποίησης των τεχνολογικών εξελίξεων, των αποτελεσμάτων του έργου και των ανεπτυγμένων προϊόντων, οδηγώντας στην ταχεία υιοθέτηση των αναπτυγμένων λύσεων από άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.
Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ.
EU-NETS addresses the emerging topic of the Energy Communities, with the objective to develop a new training path for managers and professionals that will work to create, develop and manage these new entities, that will play an important role in the energy and climate transition. In order to make the transition to a sustainable economy and to establish a real climate policy, it is crucial to change the energy system into a fully sustainable one. This transition is also a great opportunity to achieve the goal of energy democracy. For example sun and wind, on the contrary of fossil fuels, are available all over the world and this allows for decentralized and connected systems, based on cooperation. Citizens cooperatives and local authorities can play a crucial role here, developing public-civil partnerships.
EU Directives 2018/2001 and 2019/944 introduce the concept of Energy Community. Energy Community is a community of users (private, public, or mixed) located in a specific area, in which end users (citizens, businesses, public administration, etc.), market players (utilities, etc.), designers, planners and politicians actively cooperate to develop high levels of “smart” energy supply, favoring the optimization of the use of renewable sources and technological innovation in distributed generation and enabling the application efficiency measures, in order to obtain benefits on economy, sustainability and energy security.
The creation and the management of these communities will require the development of new professional figures that in the coming years will be responsible for leading the design, development, implementation and management of energy programs for the entire community and leading the Community’s goal of reducing community-wide greenhouse gas emissions.
The objective of EU-NETS project is to outline the characteristics and qualifications necessary to guarantee to the new professional profile the abilities, the skills and the competences to implement its duties and the optimal management of energy communities according to the EQF scheme.
The EU-NETS project will be implemented in Italy, Greece and Spain, three Countries which present a similar scenario in terms of Energy Communities potential development and which has the same needs to support the creation of a professional figure able to manage this new entity.
Circular FoodPack aims to enable the circular use of plastic packaging, addressing the most sensitive product category: food. The main function of food packaging is the protection of the product during transport from manufacturer to consumer and maximize the food shelf life, thus reducing food waste and its carbon footprint. Therefore, food packaging must fulfil high requirements, like being light-weight, impermeable, sufficiently tear-resistant and printable, with an appealing haptic and not release chemicals into the food in quantities that are harmful to human health.
To fulfil all these requirements, most food packaging applications are made of plastic films, composed by complex multi-layered materials. However, such Multi-Layer Composite (MLC) laminates cannot be efficiently recycled by state-of-the-art processes and thus valuable resources are lost, as this waste is mainly incinerated or landfilled. According to EU legislations and EFSA standards, it is not allowed to use recyclates from non-food plastic materials in newly produced food packaging applications because these recyclates do not meet the necessary requirements with regards to odour or contaminants, but to date, non-food and food packaging waste streams cannot be separated. With 2 Mi. tons of MLC affecting the recyclability of 17.8 Mio tons of food packaging due to their composition and unidentifiable origin, the targeted material streams are significant, and the expected impact of this research is substantial.
That is where Circular FoodPack ties in, targeting food packaging (dry food such as packed creamer, cocoa, and coffee powder) as well as personal (e.g., face masks) and home care packaging (e.g., detergents, wipes). The project partners investigate newly developed Tracer-Based and Sensor-Based Sorting systems which allow for reliable sorting with new tracers and detection mechanisms. Once sorted, the packaging material will be washed, deodorized, the layers delaminated, deinked, dissolved, and purified with the CreaSolv® Recycling Process and mechanically recycled. The recycling strategies and generated secondary (raw) materials will continuously be assessed with regards to food and environmental safety, social acceptance, quality, processability, economic feasibility and legal compliance. The recyclates will be incorporated into new high-performance mono-material food packaging that is following eco-design principles and will be easy to recycle at post-consumer stage. A true material cycle is created, contributing to the EU ambitions of a carbon-neutral society by 2050.