Προσκεκλημένος Ομιλητής
O Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου συμμετείχε ως Discussant στο 10ο επεισόδιο της σειράς διαλέξεων “IN CONVERSATION” (Chris Freeman Centenary Lecture Series) που συνδιοργανώνονται από το CRIS-IS.ORG και το UNU-MERIT.
Σε αυτό το 10ο επεισόδιο της σειράς που διεξήχθη την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2022 στις 4μμ ώρα Ελλάδος, ο Franco Malerba (Full Professor of Applied Economics. President of ICRIOS, Bocconi University) έδωσε συνέντευξη στον Richard Nelson (George Blumenthal Professor Emeritus of International and Public Affairs, Business, and Law at Columbia University, and Director of the Program on Science, Technology and Global Development at Columbia’s The Earth Institute). Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν σχόλια και ερωτήσεις από τους Xiaolan Fu (University of Oxford), Νίκο Βονόρτα (George Washington University) και Γιάννη Καλογήρου (ΕΜΠ) αλλά και από το κοινό.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της εκδήλωσης εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=ppbe-mafms8&ab_channel=CRIS1
Επίσης, παρακολουθήστε εδώ την ομιλία του Richard Nelson (μαζί με την παρουσίασή του από τον Γιάννη Καλογήρου) στο 15ο International Globelics Conference που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11-13 Οκτωβρίου 2017: https://www.youtube.com/watch?v=7kr-8N5vuPQ
Περισσότερες πληροφορίες ακολουθούν στη συνέχεια (in English):
The IN CONVERSATION series portrays prominent innovation scholars of the day in the form of intellectual-biographical interviews with other senior scholars.
In the 10th event FRANCO MALERBA will be interviewed by RICHARD NELSON on 11 OCTOBER 2022 at 4 pm (Greek time).
The event will be moderated by SUNIL MANI.
Panel of discussants: Xiaolan Fu, Nicholas Vonortas & Yannis Caloghirou
Structure of the program (2 hours split up as follows)
Brief intro to the program and introducing NELSON (by SUNIL) 5 minutes
i. Introductory remarks by NELSON and FRANCO is introduced (10 minutes) followed by a conversation between them as follows
ii. Formative years and major influences – (10 minutes)
iii. Contributions, Critique and weakness, Current work & future course – (35 minutes): starting from the important contributions of FRANCO, evolving towards a critical evaluation of his work. Then moving on to discussions on what next given the changing circumstances, how the theoretical contributions are relevant in current circumstances etc. It is a platform to convey what they want future generations to take from FRANCO and how they can further develop standing on the strong base that was created.
iv. Comment on Status of Innovation Economics and what next? – (10 minutes)
Some of the possible questions could be the following. However the speakers can shape it the way they want it to be!
- How did you end up doing research on innovation?
- What were your most important contributions to the field?
- To what degree have you engaged in teamwork and collective research?
- How do you see the relationship between economics and innovation studies?
- How do you see the role of innovation policy and innovation politics in development strategies?
- How do you see the future for innovation studies?
- At what level should we study innovation – micro, meso and macro?
- What kind of methods should we use to study innovation and economic development?
- What kind of advice would you like to give to young innovation scholars?
- What role can innovation play in meeting global challenges?
B REAK – 5 MINUTES
v. Discussion (1 hour): For the 1 hour discussion a panel of scholars [Xiaolan Fu, Nicholas Vonortas & Yannis Caloghrou] will ask questions or make comments on FRANCO’s work. After FRANCO’s response to them the forum will be open for questions from the general audience.
H νέα στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης για την περίοδο 2021-2027 παρουσιάστηκε την Τετάρτη 14/9 από τον Αναπλ. Καθηγητή ΕΜΠ κ. Α.Τσακανίκα στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε ειδική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Δειτε την εκδήλωση εδώ:
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να βρείτε εδώ
Ο Aν. Καθ. Άγγελος Τσακανίκας συζητάει με τον Μιχάλη Ψαλλίδα για την καινοτομία, τους φορείς και δράσεις που την υποστηρίζουν, το Παρατηρητήριο Επιχειρηματικότητας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα καθώς και την μετά covid εποχή στο “Innovation Talks” #27.
Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου ήταν προσκεκλημένος του Νίκου Βαρσακέλη, Καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, στην εκπομπή “Συζητώντας για την Οικονομία” του διαδικτυακού καναλιού Web TV Ανιχνεύσεις. Η συγκεκριμένη εκπομπή που διεξήχθη την Τρίτη 15/12/2020 στις 8 μ.μ. είχε τίτλο “Η νέα τεχνολογική επανάσταση και η Ελλάδα”.
Δείτε το βίντεο της εκπομπής εδώ
Συμμετοχή του Υπ. Διδάκτορα Γεώργιου Σιώκα στο 5o Συνέδριο “Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”
Ο Υποψήφιος Διδάκτορας Γεώργιος Σιώκας συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στο 5o Συνέδριο “Sm@rt Cities – Digit@l Citizens”.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, συμμετείχε στο ψηφιακό πάνελ της 1ης συνεδρίας (10.00 – 11.30) με θέμα “Θεσμικές Παρεμβάσεις και η Αξιοποίηση «εργαλείων» στην Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση”.
Ο τίτλος της παρουσίασης του ήταν “Οι καταλύτες για την επιτυχή υλοποίηση έξυπνων δράσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση“. Μπορείτε να δείτε τη σχετική παρουσίαση εδώ.
Οργάνωση Σεμιναρίων - Ημερίδων
Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) διοργανώνει τη διαδικτυακή εκδήλωση “Nurturing female-led innovation and entrepreneurship“, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Women Entrepreneurship Week (https://www.montclair.edu/entrepreneur/), στις 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 17:30 με 19:30.
Αυτή η παγκόσμιας εμβέλειας πρωτοβουλία ξεκίνησε από τα Πανεπιστήμια του New Jersey στις ΗΠΑ που ασχολούνται με την Επιχειρηματικότητα και φέτος διεξάγεται για 10η χρονιά με τη συμμετοχή περισσότερων από 140 πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (ανάμεσα σε αυτά είναι το Babson, University of Michigan, UNC, Princeton, Cornell, University of Iowa, SetonHall, Georgetown κ.ά.)
Από την Ελλάδα, για πέμπτη συνεχή χρονιά συμμετέχει το ΕΜΠ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών. Στόχος της φετινής εκδήλωσης είναι να προβάλλει σημαντικές πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας στη χώρα μας, εστιάζοντας στον ρόλο των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αυτής αλλά και στην ανάδειξη καινοτόμων γυναικείων εγχειρημάτων έντασης γνώσης από διαφορετικούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας.
Την ημερίδα συντονίζει η Αιμιλία Πρωτογέρου, Επίκουρη Καθηγήτρια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Ο υπερσύνδεσμος για την απευθείας σύνδεση στην εκδήλωση είναι: https://centralntua.webex.com/centralntua/j.php?MTID=m6da407afe779b4038b73c473e46d9cbd
Μπορείτε να βρείτε την πρόσκληση της εκδήλωσης εδώ και το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ.
Η Ομάδα INFOSTRAG του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ και το Επιμελητήριο Κυκλάδων διοργάνωσαν το 18o ετήσιο Σεμινάριο της Ερμούπολης για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης την περίοδο 14-16 Ιουλίου 2023. Το Σεμινάριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα KAS Greece – Cyprus, το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΜΠ, τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛ/ΛΑΚ και την εταιρεία Break Even Consulting. Το Σεμινάριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας & την Οικονομία της Γνώσης πραγματοποιείται για ένα τριήμερο κάθε Ιούλιο από το 2006 στο πλαίσιο του θεσμού των Ετήσιων Σεμιναρίων της Ερμούπολης που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΙIΕ/ΕΙΕ) από το 1984.
Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και επίσης κάποιες από τις παρουσιάσεις έγιναν εξ αποστάσεως μέσω της πλατφόρμας Webex. Επίσης το Σεμινάριο μεταδόθηκε ζωντανά μέσω του καναλιού του ΕΒΕΟ/ΕΜΠ στο YouTube.
Δείτε εδώ το Πρόγραμμα του Σεμιναρίου.
Δείτε εδώ τις Παρουσιάσεις του Σεμιναρίου.
Οι θεματικές ενότητες του φετινού Σεμιναρίου είναι οι ακόλουθες:
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Quo Vadis? Τεχνολογικές, Οικονομικές, Κοινωνικές, Θεσμικές και Πολιτικές Επιπτώσεις (Παρασκευή 14/7, 10:00 – 13:30)
- Η σημασία των ΑΠΕ και της βιώσιμης ανάπτυξης για τον νησιωτικό χώρο και τις θαλάσσιες μεταφορές (Παρασκευή 14/7, 18:00 – 21:30)
- Δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας εντάσεως γνώσης και της καινοτομίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ερευνητικά κέντρα (Σάββατο 15/7, 10:00 – 13:30)
- Δημόσιες πολιτικές για την έρευνα, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα (Σάββατο 15/7, 18:00 – 21:00)
- Ομιλία του Καθηγητή Baskaran Angathevar (Πανεπιστήμιο της Malaya) & Συμπεράσματα του Σεμιναρίου – Γενική Συζήτηση (Κυριακή 16/7, 10:30 – 12:30)
Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας ΕΜΠ σας προσκαλούν στην εκδήλωση με τίτλο “RES Technology Training Modules for STEM Undergraduates“, η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου Erasmus+ SETechTra στο Αμφιθέατρο Πολυμέσων της Βιβλιοθήκης του ΕΜΠ την Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022, στις 15.00.
Tο έργο SETechTra έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη ενός προγράμματος σπουδών για φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Στόχοι του έργου αποτελούν:
- Η παροχή των κατάλληλων γνώσεων/δεξιοτήτων για την εύκολη μετάβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας.
- Η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση των δεξιοτήτων των αποφοίτων, με στόχο τη δημιουργία επιχείρησης από τους ίδιους στον τομέα των ΑΠΕ.
- Ο εντοπισμός και η κάλυψη των κενών ανάμεσα στην παρεχόμενη εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.
Στο έργο συμμετέχουν οι ακόλουθοι εταίροι:
- UoW – University of Wolverhampton, United Kingdom (Coordinator)
- TU – Teesside University, United Kingdom
- SAMK – Satakunnan University of Applied Science, Finland
- CRES – Centre for Renewable Energy Sources and Saving, Greece
- NTNU – Norwegian University of Science and Technology, Norway
- REKC – Research and Knowledge Consultancy, United Kingdom
H εκδήλωση απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές καθώς και νέους ερευνητές. Αφορά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου SETechTra και τη γνωριμία των συμμετεχόντων με τον κλάδο των ΑΠΕ, τον τρόπο λειτουργίας τους και των προοπτικών ενασχόλησης στον συγκεκριμένο κλάδο στην Ελλάδα.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στα αγγλικά και σε υβριδική μορφή.
Για να δηλώσετε συμμετοχή, συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ.
Την επίσημη πρόσκληση της εκδήλωσης μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) διοργάνωσε με επιτυχία για τέταρτη συνεχή χρονιά, εκδήλωση με θέμα τη γυναικεία επιχειρηματικότητα στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας “Women Entrepreneurship Week 2022”.
Η φετινή ημερίδα με τίτλο “Knowledge-intensive Women Entrepreneurship:Opportunities and Challenges” διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 20 Οκτωβρίου 2022. Η εκδήλωση αναδεικνύει διάφορες πτυχές της γυναικείας επιχειρηματικότητας, εστιάζοντας σε καινοτόμα εγχειρήματα έντασης γνώσης. Παράλληλα, δίνει έμφαση σε σημαντικές προκλήσεις και αναδυόμενες ευκαιρίες στο ελληνικό επιχειρηματικό οικοσύστημα.
Την ημερίδα συντόνισε η Αιμιλία Πρωτογέρου, Επίκουρη Καθηγήτρια (εκλεγμένη) του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ.
Η εκδήλωση είναι διαθέσιμη από το κανάλι του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ στο youtube.
Το γαλλικό Πολυτεχνείο της Compiègne σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, διοργανώνουν στη Σύρο από 4 έως 6 Ιουλίου 2022 το Συνέδριο “EPOG Master Course Conference 2022”. Πρόκειται για το ετήσιο Συνέδριο του διακεκριμένου διευρωπαϊκού μεταπτυχιακού προγράμματος EPOG+ (Economic POlicies for the Global transition), το οποίο συντονίζεται από το γαλλικό Πολυτεχνείο της Compiègne με τη συμμετοχή 35 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Το EPOG+ υπάγεται στην κατηγορία των Erasmus Mundus Joint Master Degrees που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εξειδικεύεται στα οικονομικά και ειδικότερα στις Οικονομικές Πολιτικές για την παγκόσμια μετάβαση με τρεις μείζονες κατευθύνσεις: α) Γνώση, Καινοτομία και Ψηφιακή Μετάβαση, β) Μακροοικονομική, Χρηματοοικονομική και Κοινωνικο-οικονομική Μετάβαση, γ} Ανάπτυξη, βιώσιμη ανάπτυξη και Οικολογική Μετάβαση. Το ΕΜΠ συμμετέχει δια του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας στο ακαδημαϊκό δίκτυο των πανεπιστημίων που είναι μέλη του EPOG+.
Στο Συνέδριο θα εξετασθούν θέματα που συνδέονται με τους σκοπούς του προγράμματος και τις παγκόσμιες προκλήσεις που αναφέρονται στις αυξανόμενες οικονομικές και άλλες ανισότητες, στην μείζονα οικολογική κρίση, στις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις και στον επιβαλλόμενο αναπροσανατολισμό της οικονομικής μεγέθυνσης και ανάπτυξης στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας και της άμβλυνσης των ανισοτήτων. Επιπροσθέτως, σε συνθήκες αβεβαιότητας, επιβάλλεται η επανεξέταση της βάσης των ασκούμενων οικονομικών πολιτικών που απαιτούν την οργανική ενσωμάτωση της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής/οικολογικής διάστασης και τη διαμόρφωση των αντίστοιχων ικανοτήτων και δεξιοτήτων για τον σχεδιασμό και τη διαχείριση των αναγκαίων δημόσιων πολιτικών.
Το Συνέδριο θα φιλοξενήσει 150 περίπου συνέδρους (ακαδημαϊκούς, φοιτητές και απόφοιτους του μεταπτυχιακού προγράμματος κ.ά.) από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.
Μπορείτε να βρείτε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.
Μπορείτε να βρείτε τα posters των τριών στρογγυλών τραπεζιών (round tables) του Συνεδρίου εδώ.
Ακολουθούν ορισμένα στιγμιότυπα από τη διεξαγωγή του συνεδρίου (θα ενημερώνεται κατά τη διάρκεια)
Συμμετοχή σε Σεμινάρια/Ημερίδες
To EBEO συμμετείχε με δύο παρουσιάσεις στο φετινό συνέδριο LEADING AND MANAGING IN THE DIGITAL ERA: Shaping the Future of Work and Business Education που διεξήχθη από τις 19 έως και τις 23 Ιουνίου στην Αθήνα και τη Σύρο.
2η παρουσίαση: “A new era for the Greek ecosystem of Innovation and Knowledge-Intensive Innovative Entrepreneurship”
Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το προγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ
Το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) θα συμμετάσχει στην εκδήλωση «Επαγγελματικά Μονοπάτια», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου από τις 11:00 έως τις 17:00 στο Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16, Αθήνα) στο πλαίσιο του προγράμματος STAYnet.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα Ελληνικά και η συμμετοχή είναι δωρεάν.
Απευθύνεται σε μαθητές/-τριες, φοιτητές/-τριες, εκπαιδευτικούς, γονείς και σε όποιον ενδιαφέρεται να ανακαλύψει περισσότερα για τις δεξιότητες και τα ταλέντα του.
Θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρουσιάσεις και εργαστήρια γύρω από την εκπαιδευτική ρομποτική, τη βιοτεχνολογία, τα επαγγέλματα STEM και τις ήπιες δεξιότητες (soft skills). Επίσης θα παρουσιαστούν οι επαγγελματικές προοπτικές των μηχανικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ο κόσμος του τρενομοντελισμού και της βιολογικής γεωργίας και θα δοθεί η ευκαιρία συζήτησης με επαγγελματίες από διάφορους τομείς.
Από το ΕΒΕΟ-ΕΜΠ θα λάβουν μέρος οι Άγγελος Τσακανίκας, Αναπ. Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής ΕΒΕΟ-ΕΜΠ, Αιμιλία Πρωτόγερου, Επίκ. Καθηγήτρια ΕΜΠ (εκλεγμένη) και Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής . Το ΕΒΕΟ-ΕΜΠ θα πραγματοποιήσει παρουσίαση στο 1ο μέρος της εκδήλωσης και Σεμινάριο σε 2 κύκλους (13:30 – 14:50 & 15:30 – 16:50) στο 2ο μέρος της εκδήλωσης με τίτλο “Επαγγελματικές διαδρομές των Μηχανικών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό“.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο πρόγραμμα (Μέρος Α & Μέρος Β) καθώς και στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης.
Η δήλωση συμμετοχής είναι εφικτή έως την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου μέσω της διαδικτυακής φόρμας.
Προσοχή: Σε κάποια εργαστήρια/σεμινάρια/συζητήσει
Θα χαρούμε αν μας τιμήσετε με την παρουσία σας και φυσικά μπορείτε να προωθήσετε την πρόσκληση σε άλλους ενδιαφερόμενους και συνεργάτες σας.
–Update 13/12: Ακολουθούν στιγμιότυπα από την ομιλία του Α. Τσακανίκα κατά την εκδήλωση
Στο φετινό συνέδριο Future of Healthcare in Greece θα πραγματοποιθεί παρουσίαση και συζήτηση της μελέτης:
“Ψηφιακή υγεία και Real World Data στην Ελλάδα: Ο μετασχηματισμός στο οικοσύστημα της υγείας και ο αντίκτυπος στην οικονομία”
Ημερα: 20/9/2022 Ωρα: 17:30
Σκοπός της μελέτης είναι να περιγράψει το περιβάλλον σχετικά με την ψηφιακή υγεία και τα πραγματικά δεδομένα (RWD-RWE) στην Ελλάδα και να προσπαθήσει να εκτιμήσει τον οικονομικό αντίκτυπο της εκμετάλλευσής τους για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καθώς και την εθνική οικονομία.
Η Μελέτη είχε την υποστήριξη της MSD Ελλάδας και εκπονήθηκε από το ΙΟΒΕ και το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ, υπό την επιστημονική ευθύνη και συντονισμό του Α. Τσακανίκα, Διευθυντή του ΕΒΕΟ. Την ομάδα έργου αποτέλεσαν οι Α. Αθανασιάδης (Υπεύθυνος Έρευνας, Τμήμα Οικονομικών της Υγείας ΙΟΒΕ), Π. Δήμας και Δ. Σταμόπουλος (Υπ. Διδάκτορες και Ερευνητές του ΕΒΕΟ-ΕΜΠ).
Για εγγραφές και αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου εδώ
PhD Candidate George Siokas participated in the international scientific conference “4th SmartBlueCity Euro-Mediterranean Conference-Exhibition” which took part in hybrid form, at the Divani Caravel Hotel in Athens, Greece. At the conference, the title of his presentation was “The Economic Impact of the Smart City on the Greek National Economy based on Input-Output Analysis”. The co-authors of the presentation are Dimitris Stamopoulos, Petros Dimas and the Associate Professor NTUA Angelos Tsakanikas. The presentation took place on Saturday, October 10, 2020, at 10:00, in Thematic Unit 7 entitled “Tools and Technologies for Informed Decision-Making”.
Ο Υπ. Διδάκτορας Γεώργιος Σιώκας συμμετείχε στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο “4th SmartBlueCity Euro-Mediterranean Conference-Exhibition” που έλαβε μέρος με διττή μορφή, μέσω διαδικτύου και με φυσική παρουσία στο Divani Caravel Hotel στην Αθήνα, Ελλάδα.
Στο συνέδριο, ο τίτλος της παρουσίασης του είναι “The Economic Impact of the Smart City on the Greek National Economy based on Input-Output Analysis“. Οι συν-συγγραφείς (co-authors) της παρουσίασης είναι ο Δημήτρης Σταμόπουλος, Πέτρος Δήμας και ο Αν. Καθηγητής ΕΜΠ Άγγελος Τσακανίκας.
Η παρουσίαση έλαβε χώρα το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020, στις 10:00, στη Θεματική Ενότητα 7 με τίτλο “Tools and Technologies for Informed Decision-Making”.
Το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.
Το βιβλίο των περιλήψεων των παρουσιάσεων του συνεδρίου μπορείτε να το δείτε εδώ.
LIEE/NTUA successfully participated in the 32th Annual Conference of EAEPE (European Association for Evolutionary Political Economy) that was held online, from 06 to 08 of September 2020. The general theme of this year’s EAEPE Conference was: “The Evolution of Capitalist Structures: Uncertainty, Inequality, and Climate Crisis“.
See the Conference Agenda here
The Emeritus Professor Yannis Caloghirou, the Associate Professor Aggelos Tsakanikas, the senior researchers Aimilia Protogerou and Ioanna Kastelli, the post-doc researcher Panagiotis Panagiotopoulos and the PhD Candidates George Siokas, Petros Dimas and Dimitris Stamopoulos participated with paper presentations as well as with a discussant and/or chairman role in the following four Sessions of two different Research Areas (E1. Industrial Policy and Development, E2. Entrepreneurship and Theory of the Firm, D. Innovation and Technological Change):
Research Area E2: ENTREPRENEURSHIP AND THEORY OF THE FIRM (1)
Chair and Discussant: Aimilia Protogerou
- Glykeria Karagouni: Questioning Feedback Loops Between Dynamic Capabilities (Dcs), Their Antecedents and Learning as Dc Outcome: The Context of the Study
- Dimitrios Stamopoulos, Georgios Siokas, Aggelos Tsakanikas: Absorption of Knowledge Flows in Greek Firms and its Determinants
- Panagiotis Panagiotopoulos, Aimilia Protogerou, Yannis Caloghirou: Dynamic and Ict Operational Capabilities in Local Authorities: Their Antecedents, Outcomes and the Role of the Organisation’s Environment
Research Area E2: ENTREPRENEURSHIP AND THEORY OF THE FIRM (2)
Chair and Discussant: Glykeria Karagouni
- Jessica Birkholz: Regional Entrepreneurship Culture: Individual Origins, Subconscious Attitudes and Impacts on Entrepreneurship Activities
- Vasilis Konstantinou, Ioannis Giotopoulos, Alexandra Kontolaimou, Aggelos Tsakanikas: Show Me How to Grow Fast in Turbulent Times: The Choice Between Training and Educational Attainment of Employees
- Aimilia Protogerou, Panagiotis Panagiotopoulos, Yannis Caloghirou: Entrepreneurship and Innovation in the Greek Innovation System: A Holistic Policy Approach
Research Area E2: ENTREPRENEURSHIP AND THEORY OF THE FIRM (3)
Chair and Discussant: Aimilia Protogerou
- Julie Elambert: How Can You Pay Someone a Few Cents an Hour? Crowdwork Platforms as Market Organizers and Their Successful Application of the Babbage Principle
- Taewon Kang, Giulio Bottazzi, Federico Tamagni: Persistence in Firm Growth: An Intra-Distributional Analysis
- Alessandro Sapio: Firm Growth and the Evolutionary Taxonomy of Financial Systems
- Jan Weber: Financilaization and Buyback and Their Impact on Corporate Profitability
Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (1)
Chair: Yannis Caloghirou
Discussants: Yannis Caloghirou, Samuel Klebaner
- Keun Lee, Zhuqing Mao, Qu Di: The Gvc (Gloval Value Chains), Industrial Policy, and Industrial Upgrading: Automotive Sectors in Malaysia, Thailand, and China, Compared with Korea
- Renata Sliwa: Technological Disruption and Regulatory Governance. The Case of Ict Industry
- Luma Ramos, João Carlos Ferraz: Policy Capacity and Low Carbon Infrastructure: The Role of the Brazilian Development Bank Sophisticating the Wind Sector Domestic Production
- Ioanna Kastelli, Petros Dimas, Aggelos Tsakanikas: The Participation of Food – Beverage – Tobacco Industries in Global Value Chains: Empirical Evidence from Southern European Countries
Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (2)
Chair: Tomasz Geodecki
Discussants: Tomasz Geodecki, Piotr Kopyciński
- Georgios Siokas, Dimitrios Stamopoulos, Petros Dimas, Aggelos Tsakanikas: The Economic Impact of the Smart City on the Greek National Economy Based on Input-Output Analysis
- Norio Tokumaru: Catalytic Policy Capacity and Dialogic Space in Mission-Oriented Innovation Policy as an Evolutionary Policy
- Kobil Ruziev: Post-Communist Uzbekistan’s Peculiar Experiment with Development and Industrial Strategy
- Pawel Bialynicki-Birula: Regulations on Energy Communities in the EU
Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (3)
Chair: Łukasz Mamica
Discussants: Łukasz Mamica, Norio Tokumaru
- Samuel Klebaner: The Emergence of a New Industry Through a Multi-Level Political Work: The French Labor Unions and the Medical Imaging Sector
- Emilia Ormaechea, Luciano Moretti, Joel Sidler: Industrial Policy and Development in Peripheral Economies: Reflections About Argentina
- Iurii Bazhal: Industrial Policy in Contemporary Crisis: Innovation for “smart Specialisation”
- Yannis Caloghirou, Aggelos Tsakanikas, Aimilia Protogerou, Panagiotis Panagiotopoulos: Industrial Restructuring, Technological Transformation and Development in a Peripheral European Country in the Times of Covid-19 Pandemic. The Case of Greece in the Aftermath of a Decennial Deep Crisis and in View of a Possibly Worse Consequent Reces
Research Area E1: INDUSTRIAL POLICY AND DEVELOPMENT (4)
Chair: Ioanna Kastelli
Discussants: Ioanna Kastelli, Pawel Bialynicki-Birula
- Monika Mazur-Bubak: Energy Security in the Times of Health and Unemployment Crisis on the Household Level
- Jakub Glowacki: The Importance of Photovoltaics and Covid-19 in the Process of Increasing the Share of Renewable Energy in Energy Production in Poland
- Lukasz Mamica: Willingness to Pay for Energy from Renewable Sources Among the Residents of the City of Krakow
Research Area D: Innovation and Technological Change
Chair and Discussants Ben Vermeulen
- Adam Oleksiuk: Pro-Innovative Orientation of Employees in Public Sector in Poland Based on Own Research
- Angela Dimitropoulou, Yiotopoulos Ioannis, Protogerou Aimilia, Tsakanikas Aggelos: Does the Innovativeness of Creative Industries Help Their Business Clients to Innovate?
- Mariia Shkolnykova: Diffusion of Radical Innovation of Biotechnology Smes: Does Proximity Matter?
- Yelda Erden Topal, Erkan Erdil, Arsev Umur Aydinoglu: Development of Concentrated Solar Power / Solar Thermal Energy Technologies Sector in Turkey: Local Integration to Global Value Chains Through International Channels
Hμερήσιος/Περιοδικός Τύπος
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ
Το πλήρες άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Άλλες Δραστηριότητες
Ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ Γιάννης Καλογήρου ήταν προσκεκλημένος του Νίκου Βαρσακέλη, Καθηγητή Οικονομικών του ΑΠΘ, στην εκπομπή “Συζητώντας για την Οικονομία” του διαδικτυακού καναλιού Web TV Ανιχνεύσεις. Η συγκεκριμένη εκπομπή που διεξήχθη την Τρίτη 15/12/2020 στις 8 μ.μ. είχε τίτλο “Η νέα τεχνολογική επανάσταση και η Ελλάδα”.
Δείτε το βίντεο της εκπομπής εδώ
Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη του 2ου Διαγωνισμού Καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge – Sustainability», που αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας FrieslandCampina Hellas και του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την εταιρεία Break-Even. Ο Διαγωνισμός έχει ως στόχο την ανάδειξη δυνητικά αξιοποιήσιμων ιδεών, με έμφαση τη βιωσιμότητα στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων. Ο Διαγωνισμός «NOYNOY Idea Challenge – Sustainability» φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του πανεπιστημιακού κόσμου με τη βιομηχανία και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών. Προσπαθεί να αναδείξει την καινοτομική δυναμική φοιτητικών και ερευνητικών ομάδων, σε θεματικές ενότητες που αφορούν τόσο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος και τη συνολικά αποδοτικότερη διαχείριση του φυσικού πλούτου με βιώσιμο τρόπο. Οι θεματικές περιοχές του διαγωνισμού είναι:
- Κλιματική αλλαγή & Ενέργεια
- Αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Μείωση εκπομπών CO2
- Μείωση περιβαλλοντικών και ηχητικών οχλήσεων
- Μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας
- Ενεργειακή ανάκτηση
- Προστασία του περιβάλλοντος & Κυκλική οικονομία
- Ανακύκλωση, Λύσεις για το νερό, μηδενική ρύπανση και επαναχρησιμοποίηση
- Τεχνολογίες κυκλικής οικονομίας
- Βιολογική ενίσχυση εδάφους, διατήρηση βιοποικιλότητας
- Βιώσιμη συσκευασία γαλακτοκομικών προϊόντων
- Σχεδιασμός με γνώμονα την κυκλικότητα
- Χαμηλό αποτύπωμα CO2
- Προώθηση ανακύκλωση
- Πράσινη αλυσίδα
- Βελτιστοποίηση διεργασιών/ Καινοτόμες διεργασίες
- Τεχνολογίες διαχείρισης υγρών & στερεών αποβλήτων
- Λύσεις τεχνολογιών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών
- Διασφάλιση ποιότητας & ασφάλειας
- Βιώσιμη και έξυπνη μεταφορά
- Μείωση περιβαλλοντικού αποτυπώματος περιβαλλοντικής διαδικασίας
Ο διαγωνισμός καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge» απευθύνεται σε:
- Νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες με δυνητικά εμπορικά αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα,
- Ομάδες που έχουν δημιουργικές ιδέες και επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής ή προϊόντα,
- Φοιτητές και νέοι απόφοιτοι της ανώτερης εκπαίδευσης
Τα έπαθλα του διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:
- Συμβουλευτική υποστήριξη από την εταιρεία FrieshlandCampina Hellas,
- Χρήση των εγκαταστάσεων της εταιρείας FrieslandCampina Hellas,
- Χορήγηση χρηματικού επάθλου ύψους €2000 για την επιχειρηματική ωρίμανση της ιδέας,
- Εξατομικευμένη υποστήριξη και καθοδήγηση (Business Coaching) από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού https://noynoyideachallenge.gr .
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την πρότασή τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (εδώ) έως την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2020.
Στο πλαίσιο των υπηρεσιών υποστήριξης του προγράμματος INVENT ICT που υλοποιείται από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ, διοργανώθηκε την Τρίτη 17/12/2019 από την Επιστημονική Επιτροπή του προγράμματος κλειστή συνάντηση υπό τη μορφή pitching 13 επιχειρηματικών σχημάτων που στηρίζονται από την θερμοκοιτίδα με εκπροσώπους από σημαντικά Funds, που χρηματοδοτούν τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Τις ομάδες προλόγισαν ο Kαθηγητής Γιάννης Καλογήρου, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και ο Δρ Ευάγγελος Σιώκας, συντονιστής του προγράμματος. Οι ομάδες παρουσίασαν τα επιχειρηματικά τους σχέδια και σε αρκετές περιπτώσεις προγραμματίστηκαν follow up συναντήσεις για την περαιτέρω διερεύνηση των προοπτικών χρηματοδότησής τους.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) με το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ/ΕΜΠ) και συνεργαζόμενων με αυτό Καθηγητών και ερευνητών από το ΕΜΠ, με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση παρεμβάσεων για τη βελτίωση της αλυσίδας αξίας της παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης προϊόντων μαστίχας, ο Καθηγητής Γιάννης Καλογήρου, ο Επίκ. Καθηγητής Άγγελος Τσακανίκας, η Καθηγήτρια Γλυκερία Κακάλη και ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, πραγματοποίησαν οργανωμένη επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΜΧ αλλά και της θυγατρικής της εταιρείας Mediterra ΑΕ, στις 20 και 21 Ιουνίου 2018.
Η ατζέντα της επίσκεψης περιελάμβανε τα ακόλουθα:
- Εναρκτήρια Συνάντηση Εργασίας μεταξύ της ΕΜΧ και της Ομάδας του ΕΜΠ
- Συζήτηση με Μαστιχοπαραγωγούς στα γραφεία της ΕΜΧ
- Επίσκεψη εργασίας στο Εργοστάσιο της ΕΜΧ
- Συνέντευξη Τύπου για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας ως προς τους στόχους της συνεργασίας
- Επίσκεψη εργασίας στο Εργοστάσιο της Mediterra
- Επίσκεψη στο Μουσείο Μαστίχας
- Επισκόπηση επίσκεψης (επόμενα βήματα)
Με ιδιαίτερη χαρά σας ανακοινώνουμε την έναρξη του 1ου Διαγωνισμού Καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge», που αποτελεί πρωτοβουλία της εταιρείας FrieslandCampina Hellas και του Εργαστηρίου Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την εταιρεία Break-Even.
Ο Διαγωνισμός «NOYNOY Idea Challenge» φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του πανεπιστημιακού κόσμου με τη βιομηχανία και την αξιοποίηση ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών. Προσπαθεί να αναδείξει την καινοτομική δυναμική φοιτητικών και ερευνητικών ομάδων, που ασχολούνται με τον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα, με κύρια ακαδημαϊκή αφετηρία – αλλά όχι αποκλειστικά – το ΕΜΠ, σε θεματικές ενότητες που καλύπτουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας αξίας της βιομηχανίας τροφίμων: από τις μεθόδους κτηνοτροφίας έως την τοποθέτηση του προϊόντος στο ράφι ή το e-commerce.
Τελικός στόχος, η ανάδειξη δυνητικά αξιοποιήσιμων περιπτώσεων (case studies) εφαρμογής στη βιομηχανία τροφίμων, με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα και η επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα στην αλυσίδα αξίας, ενσωματώνουν την περιβαλλοντική διάσταση στο σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, επικουρούν στην προσπάθεια εξάπλωσης της χρήσης νέων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και υιοθετούν καλές πρακτικές και πρότυπα, που απορρέουν από την κυκλική οικονομία. Οι υποψήφιοι καλούνται να καταθέσουν τις προτάσεις τους στις ακόλουθες θεματικές ενότητες:
- Κτηνοτροφία
- Βιωσιμότητα, Ποιότητα & Ασφάλεια
- Παραγωγή & Διεργασίες
- Σχεδιασμός προϊόντος
- Τεχνολογίες εμπλοκής τελικών χρηστών
Ο διαγωνισμός καινοτομίας «NOYNOY Idea Challenge» απευθύνεται σε:
· Νέους ερευνητές, υποψήφιους διδάκτορες, διδάκτορες με δυνητικά εμπορικά αξιοποιήσιμα ερευνητικά αποτελέσματα,
· Ομάδες που έχουν δημιουργικές ιδέες και επιθυμούν να τις μετατρέψουν σε βιώσιμες διαδικασίες παραγωγής ή προϊόντα,
· Φοιτητές και νέοι απόφοιτοι της ανώτερης εκπαίδευσης
Τα έπαθλα του διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:
1. Σύναψη έμμισθης πρακτικής άσκησης εξάμηνης διάρκειας στην εταιρεία FrieshlandCampina Hellas,
2. Παροχή χώρου εργασίας εξάμηνης διάρκειας στις εγκαταστάσεις της εταιρείας FrieslandCampina Hellas,
3. Χορήγηση χρηματικού επάθλου ύψους €2000 για την επιχειρηματική ωρίμανση της ιδέας,
4. Εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση (Business Coaching) από τη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ ΕΜΠ.
Αναλυτικότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://noynoyideachallenge.gr .
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν την πρότασή τους στην ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα (εδώ) έως την Πέμπτη 30 Μαΐου 2018.