Δραστηριότητες

Διοργάνωση του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Globelics από το ΕΒΕΟ/ΕΜΠ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 15ο Διεθνές Συνέδριο του Globelics, το οποίο διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας (ΕΒΕΟ) του ΕΜΠ με την υποστήριξη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ. Το Συνέδριο έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου 2017 στις εγκαταστάσεις του Συνεδριακού Κέντρου του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» και είχε τίτλο: “Innovation And Capacity Building In The Context Of Financialisation And Uneven Development Of The Global Economy: New Roles For The State, Productive Sector, And Social Actors”.

Πρόκειται για ένα γεγονός διεθνούς απήχησης, καθώς η ταυτότητα του συγκεκριμένου φορέα  έχει μια παγκόσμια σύνθεση και απευθύνεται στον κόσμο της επιστήμης και της επιχειρηματικότητας έχοντας ως κεντρική ιδέα την ανάπτυξη της καινοτομίας. Ειδικότερα, το Globelics (Global Network for Economics of Learning, Innovation, and Competence Building Systems) είναι ένα παγκόσμιο ερευνητικό δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 2000 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από τις πέντε ηπείρους, τις ανεπτυγμένες και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αναζητώντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η καινοτομία, η γνώση και η οικοδόμηση δεξιοτήτων και ικανοτήτων, στην οικονομική και βιώσιμη ανάπτυξη.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν 350-400 άτομα, Πανεπιστημιακοί/Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων και Start-ups, εκπρόσωποι των χορηγών και υποστηρικτών κ.ά. Σε μία γεωγραφική κατανομή, οι προσκεκλημένοι ομιλητές και οι εισηγητές από το εξωτερικό προήλθαν περίπου: 70 από την Ευρώπη, 65 από τη Λατινική Αμερική, 12 από τις ΗΠΑ/Καναδά, 55 από την Ασία και 33 από την Αφρική. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι ότι στην τέλεση του Συνεδρίου συνέβαλλαν 133 ενεργοί εθελοντές από 9 διαφορετικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας.

Οι δραστηριότητες του Συνεδρίου περιελάμβαναν:

  • α) 8 Κεντρικές Ομιλίες από τους Bengt-Åke Lundvall, Richard Nelson, William Lazonick, Maria Joao Rodrigues, Νίκο Χριστοδουλάκη, Κώστα Φωτάκη, Elisabeth Lipiatou και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη
  • β) Παρουσίαση 188 επιστημονικών εργασιών από διακεκριμένους και νέους ερευνητές.
  • γ) Διεξαγωγή 8 ειδικών θεματικών συζητήσεων με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από τον διεθνή και τον ελληνικό χώρο
  • δ) Παρουσίαση 14 βιβλίων
  • ε) Industry Event: Στρογγυλό Τραπέζι με εκπροσώπους από 7 μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Η συζήτηση είχε ως τίτλο: “The Greek productive system in the post crisis era: A pattern for an effective transformation through innovation and sustainable development”.
  • ε)Startup Event:  Μια ανοιχτή εκδήλωση για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε 2 πάνελ ομιλητών.
  • στ) 4 Cultural Events: Ξεναγήσεις στο 1) Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, 2) στο Μουσείο της Ακρόπολης, 3) στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», και 4) στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Δείτε το Τεύχος του Προγράμματος του Συνεδρίου

Φωτογραφίες και βίντεο από τις δραστηριότητες του Συνεδρίου μπορείτε να δείτε στις ακόλουθες σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες συνεχώς εμπλουτίζονται:

https://www.facebook.com/15thglobelicsinternationalconference/

https://www.instagram.com/15thglobelicsintconf/

https://twitter.com/GlobelicsAthens?s=07

Share this Post: