Δραστηριότητες

To EBEO συνδιοργανώνει διημερίδα (17-18/2/2017) με θέμα “Τεχνοεπιστημονικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980” στο πλαίσιο της Έκθεσης GR80s

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη” (έκθεση GR80s) που λαμβάνει χώρα την περίοδο 25/1 – 12/3, τo Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας του ΕΜΠ συνδιοργανώνει στις 17 και 18 Φεβρουαρίου διημερίδα με τίτλο “Τεχνοεπιστημονικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980: Πολιτικές Συγκροτήσεων, Συγκρούσεων και Ανασχέσεων”, σε συνεργασία με το INNOVATHENS, το Τμήμα Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, το  Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ και τη μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Τα οράματα επιστημονικής και τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας στη δεκαετία του 1980 διαψεύσθηκαν σε μεγάλο βαθμό κυρίως λόγω του συσχετισμού πολιτικών, οικονομικών και νεοσυντεχνιακών συμφερόντων, ή λόγω διοικητικών-γραφειοκρατικών αδυναμιών. Όμως οι πολιτικές που προτάθηκαν, τα μέτρα που εφαρμόστηκαν και η ενίσχυση του επιστημονικού δυναμικού, δημιούργησαν υποθήκες που επηρέασαν με ανεξίτηλο τρόπο τις εξελίξεις.  Σκοπός της ημερίδας, στην οποία συμμετέχουν τόσο ερευνητές, όσο και πρωταγωνιστές της εποχής, είναι η κριτική ανάλυση των γεγονότων, καθώς και των επιπτώσεων τους στον τεχνο-επιστημονικό μετασχηματισμό της χώρας.

 Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της διημερίδας εδώ.

Η είσοδος για τη συγκεκριμένη διημερίδα είναι ελεύθερη.

Γενικά για την έκθεση “Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη”

Η έκθεση GR80s είναι μια πρωτότυπη ιστορική και πολιτισμική αναδρομή στην δεκαετία του ’80 η οποία έχει στόχο να προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική αναβιωτική εμπειρία. Πολιτική, τρόποι ζωής, τέχνες και τεχνολογία του ’80, θα ανασυσταθούνσε 18 περίπτερα,μέσα από ένα συνδυασμό άμεσης πληροφορίας, οπτικοακουστικών εκθεμάτων και διαδραστικών εφαρμογών. Η έκθεση διοργανώνεται από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, με πρόγραμμα παράλληλων δράσεων στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 Μπορείτε να δείτε την παρουσίαση του Καθηγητή ΕΜΠ Γιάννη Καλογήρου εδώ.

Share this Post: